Osakesäästötilin avaamista Suomessa ehdittiin jo odotella. Osakesäästötilin saama julkisuus on innostanut uusia sijoittajia mukaan eikä suotta, tilissä on monia hyviä piirteitä. Monia suomalaisia kiinnostaa säästäminen, joten osakesäästötilin avaaminen on ollut kiinnostusta herättävä aihe.
Mikä on osakesäästötili?
Osakesäästötilin sisällä voi tehdä ostoja haluamassaan tahdissa. Tilille voi hankkia pörssiin listattuja ulkomaisia ja kotimaisia osakkeita, joista verot tulevat maksettavaksi vasta, kun tilin omistaja päättää nostaa varoja tai lakkauttaa tilin kokonaan.
Sijoittajat ovat pitäneet osakesäästötiliä hyvänä ratkaisuna varojen sijoittamiseen. Pankkitilin sijaan rahat halutaan sijoittaa suoriin sijoitusostoksiin osakesäästötilin sisällä, missä voi tehdä ostoja ja myyntejä ilman veroseuraamuksia. Osakesäästötilin tuotto verotetaan vasta, kun sieltä nostetaan rahaa.
Osakesäästötilille voi sijoittaa maksimissaan 50 000 euroa. Tili on jaettu erikseen osakkeiden säilytystiliin sekä rahatiliin. Jo olemassa olevia osakkeita ei voi siirtää osakesäästötilille, vaan tilille voi ainoastaan sijoittaa rahaa. Tilille voi siirtää rahaa kerralla suuremman summan tai pienemmissä erissä oman sijoitustarpeen mukaan. Osakesäästötilin sisällä tehtävät luovutusvoitot ja osingot ovat verovapaita siihen saakka kunnes varat osittain tai kokonaan halutaan nostaa pois.
Kerrallaan käytössä voi olla vain yksi osakesäästötili. Jos tilejä on useampi Verohallinto määrää kahdelle tai useammalle henkilön omistamalle osakesäästötilille 10 euron veronkorotuksen/päivä.
Osakesäästötili lyhyesti:
- Talleta osakesäästötilille rahaa 50 000 euroon asti
- Tee sijoituksia osakesäästötilin sisällä oman riskinottokyvyn mukaan
- Maksat tuotoista verot vasta, kun nostat tililtä rahaa
Paljonko osakesäästötilin avaaminen maksaa?
Useilla pankeilla ja palveluntarjoajilla osakesäästötilin avaaminen on maksutonta. Kannattaa kuitenkin ennen tilin avaamista vertailla eri osakesäästötilejä. Hinnoittelurakenteissa saattaa olla pieniä eroja pankkien välillä.
Osakesäästötilin voi ottaa, mistä tahansa haluamastaan pankista.
Mikä osakesäästötili tulisi avata?
Ei ole olemassa yhtä ja oikeaa osakesäästötiliä. Osakesäästötilin voi avata useammassa pankissa, kuten Nordealla tai Danske Bankilla. Tällä hetkellä suosituin osakesäästötili on Nordnet. Pankin vaihdoksen yhteydessä, osakesäästötilille kertyneet varat voi suoraan siirtää toiseen pankkiin. Vaihdoksen yhteydessä ei tarvitse myydä jo olemassa olevia osakkeita.
Osakesäästötili houkutellut mukaan uusia sijoittajia
Osakesäästötilin saama julkisuus on lisännyt sijoittajien mielenkiintoa. Mukaan sijoittamiseen on saatu paljon myös uusia sijoittajia, jotka ovat osakesäästötilin avaamisen myötä kiinnostuneet vasta sijoittamisesta. Kesäkuun 2021 loppuun mennessä reilu 200 000 sijoittajaa oli avannut itselleen osakesäästötili. Jo pelkästään Nordnetissä tilin oli avannut 158 000 sijoittajaa, kertoo Osake- ja rahastovälittäjä Nordnet Suomen maajohtaja Suvi Tuppurainen.
Hyvin usein sijoittaminen aloitetaan ostamalla tuttuja, kotimaisia osakkeita, kuten Nordeaa, Finnairia, Fortumia sekä Nokiaa. Sijoittajat jotka sietävät paremmin riskejä, siirtyvät nopeasti ulkomaan sijoituksiin, jossa nousut ovat nopeampia, mutta toisaalta myös riskit suurempia.
Kaikki sijoittajat eivät kuitenkaan ole kiinnostuneita osakesäästösijoittamisesta, vaan houkuttelevammaksi vaihtoehdoksi koetaan asuntosijoittaminen tai Airbnb- vuokraus.
Voiko sijoittamiseen käyttää rahaa, joka on lainattu pankista?
Sijoittaminen lainarahalla on aihe, joka herättää paljon keskustelua ja mielipiteitä. Periaatteessa pankista lainatun rahan käyttäminen sijoituksiin on mahdollista, mutta siihen liittyy merkittäviä riskejä ja huomioon otettavia seikkoja. Ennen lainan ottamista sijoittamiseen, täytyy vakaasti harkita minkä verran ottaa lainaa ja kilpailuttaa laina.
Lainarahan käyttö sijoittamisessa
Mahdollisuudet
Vipuvaikutus: Lainarahan käyttäminen sijoituksissa voi lisätä potentiaalista tuottoa, koska sijoittajalla on enemmän pääomaa käytettävissään. Tämä vipuvaikutus voi moninkertaistaa voitot, jos sijoitukset tuottavat hyvin.
Monipuolisemmat sijoitukset: Suurempi pääoma mahdollistaa sijoitusten hajauttamisen useampiin kohteisiin, mikä voi vähentää riskiä ja parantaa salkun kokonaistuottoa.
Verotushyödyt: Joissakin tapauksissa lainan korot voivat olla vähennyskelpoisia verotuksessa, mikä voi parantaa sijoittamisen kannattavuutta.
Riskit
Korkoriski: Lainarahan käyttöön liittyy aina korkokustannuksia. Jos sijoitusten tuotto jää alle lainan koron, sijoittaja voi kärsiä tappiota.
Markkinariski: Sijoitusmarkkinat voivat olla epävakaat ja arvaamattomat. Jos sijoitusten arvo laskee merkittävästi, sijoittaja voi joutua vaikeuksiin lainan takaisinmaksussa.
Velkaantumisriski: Lainarahan käyttäminen lisää velkaantumisastetta, mikä voi heikentää sijoittajan taloudellista tilannetta ja luottokelpoisuutta. Liian suuri velkaantuminen voi johtaa taloudellisiin ongelmiin, jos sijoitukset eivät tuota odotetusti.
Osakesäästötilin verotus
Osakesäästötilin avaamisen houkutteena on usein, että sijoittaja pääsee nauttimaan tilin sisällä tehtävistä siirroista nollaverotuksella. Tämä kasvattaa tuottoisilla sijoituksilla korkoa korolle-ilmiöitä. Verot sijoituksista tulevat kuitenkin maksettavaksi, kun sijoittaja nostaa varoja tililtä. Osakesäästötilin verotus huomioidaan vasta, kun rahaa nostetaan tai tili lopetetaan. Verotukseen vaikuttaa talletettujen varojen määrä, sijoitusten mahdollinen arvon muutos sekä tililtä nostettavat varat.
Mikäli arvon muutos on ollut voitollinen, maksetaan pääomaveron mukaisesti 30 prosenttia 30 000 euroon saakka ja 34 prosenttia yli 30 000 euron ylittävästä osuudesta. Mikäli sijoitustoiminta on ollut tappiollista, voidaan tappiot vähentää verotuksessa tilin lopettamisen päätyttyä.